Schachtverluchting in lift- en technische schachten energetisch optimaliseren

Liftkokers en technische schachten worden dikwijls verwaarloosd, hoewel ze een belangrijke oorzaak van energieverlies zijn. Of u nu een nieuwe liftschacht of technische schacht bouwt en/of  onderhoudt, het begrijpen van de uitgangspunten van schachtverluchting zijn onmisbaar om redenen van brandveiligheid, energiezuinigheid, CO2-uitstoot, wettelijke verplichtingen en nog vele andere factoren. In dit artikel krijgt u inzichten in de ontwerpvereisten en beschikbare systemen voor schachtverluchting om de wettelijke vereisten te counteren met energiezuinige maatregelen.

De wettelijke bepalingen voor schachtverluchting: lift- en technische kokers

Wist je dat je in elke liftschacht een opening naar buiten nodig hebt voor rookafvoer en ventilatie? In een liftschacht of technische kamer is het volgens de wetgeving verplicht om een verluchtingsholte te voorzien voor de verluchting van de volledige koker. Dit wil dus zeggen dat er een permanent openstaande holte in het gebouw zit. Die opening in het gebouw verandert de schacht in een energievretende schoorsteen: de warme lucht of de airconditioning van het gebouw wordt naar de schacht gezogen en ontsnapt langs de opening aan het bovenste uiteinde van de koker. Afhankelijk van de hoogte van het gebouw, het aantal verdiepen (liftdeuren), het verkeer en de gewenste binnentemperatuur verliest men hierdoor veel warmte. Bij oudere gebouwen bedraagt de oppervlakte van die opening minstens 4% van het horizontale kokeroppervlak, in nieuwe gebouwen bedraagt deze ventilatieopening 1%. Bovendien heeft de natuurlijke verluchting een negatieve invloed op het  energieprestatiecertificaat van het gebouw. Het ongecontroleerde verlies van warmte- en airconditioningenergie door de natuurlijke schachtverluchting kan worden ingeperkt tot een minimum door het plaatsen van een slimme gemotoriseerde klep in de ventilatieopening.

Schachtverluchting regelen tijdens brand

Tijdens een brand fungeert een liftschacht en technische schacht als een schoorsteen, die rook naar hogere verdiepingen leidt. Zelfs als de brand onder controle is, vormt de rook die ontstaat een aanzienlijk risico. Bijgewerkte voorschriften en innovaties in de sector zorgen er nu voor dat er betere en eenvoudigere oplossingen zijn voor rookbeveiliging in liftkokers en technische schachten. Zo kan er  extra geventileerd  worden via de schachtverluchting of kan de schachtverluchting  afgesloten worden  met een slim ventilatiesysteem dat automatisch in werking treedt.

Een slimme, gemotoriseerde klep gaat automatisch open als er nood is aan verluchting in geval van te hoge temperatuur in de schacht, in geval van brand of bij een defect aan de energiebron. Er dient eveneens een manuele opening voor de brandweerdiensten te worden voorzien. Een slim ventilatiesysteem van MAS voorziet de optimale werking van dergelijke systemen waardoor een gebouw voldoet aan alle vereisten inzake brandveiligheid.  Ook de plaatsing van rookmelders, lineaire branddetectie, aspiratiesystemen en rookafvoersystemen in liftschachten behoort tot onze dienstverlening. Belangrijke opmerking: het is mogelijk om het schachtverluchtingssysteem en de bijhorende branddetectie te koppelen aan het gebouwbeheersysteem zodanig dat deze een samenwerkende component worden. Meer weten over  brandveilige schachtventilatie & schachtverluchting? Lees hier verder.

Natuurlijke schachtverluchting vs. slimme schachtventilatie

De natuurlijke schachtverluchting counteren m.b.v. slimme schachtventilatie is geen overbodige luxe en brengt veel voordelen met zich mee.

✅ Het zorgt voor een aangenamere  omgevingstemperatuur voor de bewoners van het gebouw doordat er geen koude luchtstromen het gebouw binnenkomen.

✅  Oververhitting in liftmachinekamers en in technische kamers is een veelvoorkomend probleem waar niet de nodige aandacht aan wordt gegeven. Een  oververhitte lift  valt automatisch uit, en bovendien beschadigen hoge temperaturen elektronische componenten, waardoor hun kwaliteit en levensduur exponentieel afneemt. Hetzelfde geldt voor technische kamers. Een slimme schachtventilatie meet permanent de temperatuur en doet het nodige om de warmteafvoer in goede banen te leiden. 

✅ Dankzij een slimme schachtventilatie kan je jouw aanzienlijke  energiefactuur verlagen d.m.v. een kleine investering. Doe de test via onze  energiecalculator! Op die manier vermijd je ook tonnen CO2-uitstoot.

 

Had je graag meer informatie over dit onderwerp? Neem dan zeker  contact met ons op, onze experts staan je graag te woord! Wens je graag een vrijblijvende offerte? Deze kan je  hier aanvragen.

logo mas
MAS bv is een expert in het installeren
van laadpalen en aanvullende laad-
infrastructuur voor elektrische en hybride
voertuigen. Bovendien verzorgt MAS ook
de installatie van ventilatiesystemen in
liftschachten en technische schachten.
Connect