Energiezuinige liftschachten

Brandveilige liften door gemotoriseerde liftschachtventilatie van MAS

Tijdens een brand fungeert een liftschacht als een schoorsteen, die rook naar hogere verdiepingen leidt. Zelfs als de brand zelf onder controle is, vormt de rook die ontstaat een aanzienlijk risico voor de bewoners van het gebouw. Dat betekent dat architecten, projectontwikkelaars en ingenieurs niet enkel rekening dienen te houden bij het ontwerpen van gebouwen met brandbeheersing. Ze moeten ook rekening houden met rookdetectie en controle als een veiligheidskwestie.

Bijgewerkte voorschriften en innovaties in de sector betekenen dat er nu betere en eenvoudigere oplossingen zijn voor rookbeveiliging bij liften. Zo kan de brandbeveiliging automatisch ingeschakeld worden en de liftschacht extra geventileerd of afgesloten worden met een ventilatiesysteem van MAS.

Wanneer traditionele benaderingen ten koste gaan van het ontwerp

 

Om elke verdieping in een gebouw te isoleren, gebruikten architecten gewoonlijk afgesloten liftlobby's als de gouden standaard voor brand- en rookisolatie. Het idee was dat, zelfs als er rook in de liftschacht komt op de verdieping waar de brand zich bevindt, de rook niet in staat zal zijn om andere verdiepingen te infiltreren. 

Helaas zijn er een paar problemen met die oplossing. Een afgesloten lifthal beperkt de mogelijkheden van architecten om innovatief te zijn, waardoor het moeilijk wordt om een gebouw te ontwerpen dat aan de voorschriften voldoet. 

Bovendien nemen afgesloten liftlobby's waardevolle ruimte in beslag die voor andere ontwerpdoeleinden kan worden gebruikt. Of het nu gaat om een extra appartement, een extra hotelkamer of een extra werkruimte, de meeste gebouweigenaren willen niet meer vierkante meters afstaan dan nodig is.

 

Alternatieve oplossingen voor liften

 

Een alternatief voor de natuurlijke ventilatie van de liftkoker met een opening van 1 of 4 % van het horizontale kokeroppervlak (zie koninklijk besluit) bestaat erin om de ventilatieopening uit te rusten met een gemotoriseerde klep die automatisch opengaat als er nood is aan ventilatie in geval van te hoge temperatuur in de schacht, in geval van brand of bij een defect aan de energiebron. Men dient eveneens een manuele opening voor de brandweerdiensten te voorzien. MAS voorziet de plaatsing en optimale werking van dergelijke systemen waardoor uw gebouw voldoet aan alle vereisten inzake brandveiligheid. Ook het plaatsen van rookmelders, lineaire branddetectie, aspiratiesystemen en rookafvoersystemen in liftschachten behoren tot onze aangeleverde diensten. 

Belangrijke opmerking: het is mogelijk om het schachtverluchtingssysteem en de bijhorende branddetectie te koppelen aan het gebouwbeheersysteem zodanig dat deze een samenwerkende component worden.

 

Nieuwe evoluties en tendensen

  1. Bij branddetectie in de schacht dient de lift telkens bij het eerstvolgende verdiep te stoppen en de deuren te openen zodanig dat er kan geëvacueerd worden. Nadien gaat de lift automatisch buiten dienst. 
  2. Elke nieuwe lift dient gekoppeld te worden aan de branddetectie van een gebouw. Bij het triggeren van het brandalarm dient deze zich meteen naar het evacuatieniveau te begeven. Bovendien mag deze ook niet meer stoppen op het verdiep waar de brand zich bevindt. 

Momenteel wordt er bekeken of bij brandweerliften de verluchtingsklep net dient toe gehouden te worden zoals reeds wordt toegepast in het Groot Hertogdom Luxemburg en verschillende deelstaten van Duitsland.

 

Graag meer info verkregen?Neem dan zeker contact met ons op!

 

logo mas
MAS bv is een expert in het installeren
van laadpalen en aanvullende laad-
infrastructuur voor elektrische en hybride
voertuigen. Bovendien verzorgt MAS ook
de installatie van ventilatiesystemen in
liftschachten en technische schachten.
Connect