Blowerdoortest

Verlaag je E-peil dankzij MAS

Laat je een EPB keuring of energieaudit uitvoeren voor een nieuwbouw of ouder gebouw? Dan is een een blowerdoortest sterk aangeraden om de energiescore te achterhalen. Ontdek hier hoe een gemotoriseerde verluchtingsinstallatie van MAS een blowerdoortest (en dus ook je E-peil) gunstig beïnvloedt!

 

Wat is een blowerdoortest?

 

Een blowerdoortest of luchtdichtheidstest is een techniek die aangeeft hoe luchtdicht een gebouw is. Bij deze methode wordt er een drukverschil gecreëerd (onderdruk of overdruk) door een gecalibreerde ventilator waardoor er lucht zal stromen door de gebouwschil (kieren, scheuren, tochtgaten of andere openingen). Aan de hand van warmtecamera’s en rookstiften worden luchtlekken vervolgens gedetecteerd en wordt het lekdebiet berekend.

 

Waarom is een blowerdoortest belangrijk?

 

Een blowerdoortest wordt uitgevoerd om de kwaliteit van de luchtdichte afwerking van een gebouw na te gaan om warmte- en energieverliezen te beperken. Ongecontroleerde ventilatie en energiebesparing zijn nu eenmaal tegenpolen en op jaarbasis kunnen de stookkosten aardig oplopen. Door koude luchtstromen in het gebouw die binnenkomen via de liftschachtopening kan een gebouw snel afkoelen en onaangename tochtverschijnselen veroorzaken. Bovendien gaan koudebruggen ontstaan waardoor vochtproblemen zich kunnen vormen. 

 

Wanneer je een blowerdoortest niet laat uitvoeren, dan zal een EPB verslaggever uitgaan van standaardwaarden om een inschatting te maken over de luchtdichtheid van een gebouw. In de praktijk scoren blowertests altijd beter dan deze theoretische waardes, waardoor dit een gunstige impact heeft op het E-peil, en dus de EPB-score van een gebouw met hogere premies en subsidies als gevolg. Bovendien zal de verhuur- en verkoopwaarde van het gebouw stijgen dankzij de positieve energieprestaties.

 

De invloed van een MAS-ventilatiesysteem op het E-peil van een gebouw

 

Wist je dat je in elke liftschacht een opening nodig hebt voor rookafvoer en ventilatie? Via deze opening kan waardevolle warmte- en airconditioningenergie het gebouw ongehinderd verlaten. Deze werkt dusdanig als ventilatieholte en brengt een stroom aan lucht door het gebouw. Afhankelijk van de hoogte van het gebouw, het aantal verdiepen (liftdeuren) en de gewenste binnentemperatuur verliest men hierdoor enorm veel warmte en energie.

 

De regelgeving rond ventilatie is duidelijk: indien hier geen klep is of als deze klep in normaal gebruik open staat, dan moeten deze tijdens de blowertest ook open blijven en zal dit een negatieve impact hebben op de energetische prestaties van het gebouw. Wanneer een ventilatieopening uitgerust is met een gemotoriseerde klep van MAS, dan mag deze gesloten worden tijdens de test, waardoor het E-peil van het gebouw zal dalen. En dat brengt alleen maar voordelen met zich mee! 

 

Had je graag meer informatie over dit onderwerp? Neem dan zekercontact met ons op, onze experts staan je graag te woord!

 

logo mas
MAS bv is een expert in het installeren
van laadpalen en aanvullende laad-
infrastructuur voor elektrische en hybride
voertuigen. Bovendien verzorgt MAS ook
de installatie van ventilatiesystemen in
liftschachten en technische schachten.
Connect