Liftschacht onderhoud

Vermijd oververhitting: de optimale omgevingstemperatuur voor jouw liftinstallatie dankzij MAS

Liften werken binnen temperatuurgrenzen van 5°C tot 35°C. Wanneer deze temperaturen niet gerespecteerd worden, dan kan dit de normale werking van de lift beïnvloeden en hierdoor zal de lift gevoelig zijn voor uitval. De meest courante liften zijn voorzien van een thermostaat die de lift uitschakelt wanneer deze temperatuurgrenzen worden overschreden. In dat geval wordt de lift op een veilige manier automatisch buiten dienst gesteld.

Risico’s van een te hoge omgevingstemperatuur

 

Een te hoge omgevingstemperatuur van een liftschacht kan verschillende gevaren met zich meebrengen. Hoge temperaturen beschadigen elektronische componenten, waardoor hun kwaliteit en levensduur exponentieel afneemt. Daarnaast heeft warmte ook een negatief effect op smeermiddelen en hydraulische olie. Door de warmte kunnen ook “slip-stick effecten” optreden. In dat geval ontstaan er trillingen die worden doorgegeven aan de kooi. Hierdoor ervaren de passagiers in de lift een nadelig effect op het comfort, waardoor angst en paniek kan ontstaan.
 
Oververhitting in liftmachinekamers is een veelvoorkomend probleem waar niet de nodige aandacht aan wordt gegeven. Vooral in grote gebouwen kan oververhitting optreden aangezien hier verschillende liftschachten samenkomen in dezelfde machinekamer. Hier kan de temperatuur pijlsnel stijgen tijdens piekuren. Ook bij liftschachten met grote glaspartijen kan de temperatuur snel oplopen. In vele gevallen kan de warmteafvoer versterkt worden door een combinatie van natuurlijke ventilatie en warmte extractie door middel van ventilatoren om het nodige luchtdebiet te verzekeren. In extreme gevallen kan zelf een gemotoriseerde luchtkoeling noodzakelijk blijken. Het komt er dan op aan om deze elementen optimaal te combineren.
 

 

Warmte bestrijden dankzij MAS

 

Om een te hoge temperatuur in de liftschacht te vermijden, zullen de kleppen van jouw MAS-installatie automatisch opengezet worden om te ventileren. Het systeem bevat namelijk een meettoestel dat de temperatuur opvolgt in de liftschacht. Wanneer de temperatuur van de liftschacht 30 graden bereikt, dan zal de ventilatieklep automatisch opengaan om koele lucht in de schacht te laten stromen. De maximumtemperatuur kan aangepast worden naar jouw wensen. Ook voor het comfort van de bezoekers kan deze ventilatie een meerwaarde bieden.

Het preventief voorkomen van grote schommelingen in de omgevingstemperatuur van liftschachten en liftschachtkamers kan dus bijdragen tot het beter functioneren en het storingsvrij houden van jouw liftinstallatie. Het is belangrijk om hier genoeg aandacht aan te schenken om storingen te vermijden.

Had je graag meer informatie over dit onderwerp? Neem dan zeker contact met ons op, wij staan je graag te woord!
 

logo mas
MAS bv is een expert in het installeren
van laadpalen en aanvullende laad-
infrastructuur voor elektrische en hybride
voertuigen. Bovendien verzorgt MAS ook
de installatie van ventilatiesystemen in
liftschachten en technische schachten.
Connect