Ventilatiesysteem lift

Slim energie besparen dankzij MAS

Wist je dat je in elke liftschacht een opening nodig hebt voor rookafvoer en ventilatie? In een liftschacht of machinekamer is het volgens de brandwetgeving verplicht om een verluchtingsholte te voorzien. Dit wil dus zeggen dat er een permanent openstaande holte in het gebouw zit. Bij oudere gebouwen bedraagt de oppervlakte van die opening minstens 4% van het horizontale kokeroppervlak, in nieuwe gebouwen bedraagt deze ventilatieopening 1%.

Via deze opening kan waardevolle warmte- en airconditioningenergie het gebouw ongehinderd verlaten. Deze werkt dusdanig als ventilatieholte en brengt een stroom aan lucht door het gebouw. Afhankelijk van de hoogte van het gebouw, het aantal verdiepen (liftdeuren) en de gewenste binnentemperatuur verliest men hierdoor enorm veel aan warmte.

Het inperken van energieverlies

 

Het ongecontroleerde verlies van warmte- en airconditioningenergie kan worden ingeperkt tot een minimum door het plaatsen van een gemotoriseerde klep in de ventilatieopening. Door middel van een jaloezieklep (register) zorgt ons systeem voor de afdekking van deze holte.

De intelligent aangestuurde afdekkleppen sluiten deze opening luchtdicht af zodat het verlies van energie tegengegaan wordt. Enkel in specifieke omstandigheden, zoals wanneer het bvb te warm wordt in de schacht of in het geval van bvb rookdetectie in de schacht, zal de jaloezieklep open gaan. Dit wordt geïllustreerd in de onderstaande grafiek waar we enerzijds de temperatuur (blauw) meten en anderzijds de relatieve vochtigheid (rood). Deze waarden werden gedurende bijna drie weken gemeten in de liftsas van een kantoorgebouw. Hieruit blijkt dat men ‘s ochtends telkens enorm veel moet gaan investeren om het gebouw tegen het eind van de dag op de gewenste temperatuur te krijgen, toch zien we dat gedurende de nacht de temperatuur telkens weer enorm daalt. Wanneer de dag begon was het telkens onaangenaam qua temperatuur voor de werknemers in het gebouw.

Na de installatie van ons systeem ziet men de temperatuurschommeling enorm afnemen. Gedurende de nacht koelt het veel minder af zodanig dat men tijdens de dag het gebouw makkelijker kan opwarmen. Men ziet na enige dagen dat men nu kan verwarmen tot temperaturen die men anders onmogelijk kon halen zonder enorme kost. Dit wil dus zeggen dat ons systeem zich na enige tijd zelf terugverdient. Naast de energiebesparing verhoogt men dus het thermisch comfort binnen het gebouw en de klachten hierover van het personeel zijn volledig verdwenen.

 

Liftschacht energie besparen grafiek

Besparing

Afhankelijk van het type gebouw kan je jaarlijks € 1.000 ( tot pieken van € 3.000 euro) besparen per liftschacht. Bovendien kan de CO2-uitstoot van het gebouw verminderd worden met 4 tot 8 ton. Vooral oudere gebouwen met een opening van 4% hebben baat bij een installatie van MAS, maar ook nieuwe gebouwen worden aanzienlijk zuiniger en ecologischer dankzij deze installatie.

Bereken zelf hoeveel je kan besparen dankzij onze slimme energiecalculator. Vul de detailgegevens van de liftschacht in jouw gebouw en bereken in een handomdraai hoeveel je jaarlijks kan besparen dankzij een installatie van MAS.

Had je graag meer informatie of heb je hulp nodig bij het invullen van de energiecalculator? Neem dan zeker contact met ons op!

logo mas
MAS bv is een expert in het installeren
van laadpalen en aanvullende laad-
infrastructuur voor elektrische en hybride
voertuigen. Bovendien verzorgt MAS ook
de installatie van ventilatiesystemen in
liftschachten en technische schachten.
Connect