stijgende gasprijzen slimme ventilatie

Alarmerend hoge gasprijzen blijven pieken: hoe maak je jouw gebouw energiezuinig?

Het is niemand ontgaan: de energieprijzen zijn wereldwijd ongekend hoog. Met de winter in aantocht en het dreigend tekort door de oorlog, worden de hoge gasprijzen ‘het nieuwe normaal’. Maatregelen om de hoge energieprijzen te compenseren zijn er op korte termijn niet. De vraag naar alternatieve brandstoffen en energiebesparende installaties neemt toe om deze extreme kosten te drukken op korte én op lange termijn. Wil je graag je energiefactuur aanzienlijk laten dalen? Dankzij een installatie van MAS kan je sterk besparen d.m.v. een kleine investering. Doe de test met onze  energiecalculator en ontdek zelf hoeveel je kan besparen.

Recordprijzen

De stijging van de gasprijzen is alomtegenwoordig in de media aanwezig:

 

Gasprijs stijgt tot hoogste niveau sinds begin maart

De gasprijs is dinsdag verder de hoogte in gegaan, na de aankondiging van Gazprom maandag dat er vanaf morgen minder gas zal worden geleverd via de pijpleiding Nord Stream 1. De gasprijs op de termijnmarkt piekte op 190,49 euro per megawattuur, het hoogste niveau sinds 9 maart. Ter vergelijking: voor de Russische inval in Oekraïne schommelde de Europese gasprijs op de termijnmarkten rond de 80 euro per megawattuur. 

Bron: De Standaard, 25/7/2022

 

Aardgasprijs 5 keer hoger dan 2 jaar geleden

Voor aardgas is de situatie werkelijk verbijsterend: de recordprijzen van november 2021 zijn nog gestegen met zo’n 30%. Voor een gemiddeld jaarverbruik van 23 260 kWh voor particulieren betaal je hierdoor maar liefst zo’n 3 200 euro bij een vast tarief. Bij een variabel tarief ligt het bedrag in dezelfde buurt. Tellen we daar de heffingen en nettarieven bij, dan loopt de jaarfactuur op tot ongeveer 3 700 euro. Voor aardgas betaal je intussen een gemiddelde prijs van ca. 14 c€/kWh, zowel bij een vast als bij een variabel tarief. In januari 2020 was dat gemiddeld 2 à 3 c€/kWh.

Bron: Test Aankoop, maart 2022

 

EU-landen bereiken deal over verminderen gasverbruik

De lidstaten van de Europese Unie zijn het vandaag eens geraakt over een vrijwillige vermindering van het gasverbruik met 15 procent. Die moet de afhankelijkheid van Russisch gas doen afnemen. Het akkoord voorziet ook in de mogelijkheid om een alarm te activeren over de bevoorradingszekerheid, waardoor de afname van de vraag naar gas verplicht zou worden. 

Bron: De Standaard, 25/7/2022

 

België pompt massaal gas naar Duitsland

Duitsland zoekt in ijltempo elders gas in de wereld, nu de leveringen uit Rusland steeds meer in het gedrang komen. België werd in slechts enkele maanden een van de belangrijkste aanvoerroutes, met een vijfde marktaandeel. "In juni steeg de doorvoer naar een record", bevestigt de infrastructuurbeheerder Fluxys.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne wil Duitsland in snel tempo af van zijn Russische gasverslaving. "De gasinvoer uit Rusland moet naar nul - voor altijd", maakte federaal minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock (Groenen) het duidelijk. Einde 2024 zou het zover moeten zijn. Van 55 procent marktaandeel in 2020, slonk het Russische aandeel al naar een kwart begin juli. Dat is een zeer forse daling, maar dat is vooral de verdienste van de Russische president Poetin. Begin juni bijvoorbeeld haalde Duitsland nog altijd de helft van zijn aardgas uit Rusland. Maar door de cruciale pijpleiding Nord Stream I stroomt sinds half juni nog maar 40 procent van de maximale capaciteit. In juli lag ze zelfs tien dagen volledig stil, voor een jaarlijks onderhoud. Gevreesd werd dat de kraan definitief dicht zou blijven, maar sinds 21 juli stroomt weer die 40 procent door de leidingen. Begin deze week werd het volume dan weer teruggebracht tot 20 procent. Nord Stream I leverde voordien driekwart van de Russische gasaanvoer naar Duitsland.

Sinds 23 juni geldt in Duitsland de tweede hoogste alarmfase voor gasvoorziening. De Duitsers voeren een race tegen de klok opdat de gasreservoirs tegen de winter voldoende vol zitten. De federale minister van Economie en Milieu Robert Habeck (Groenen) wil dat die reservoirs tegen begin november voor 95 procent gevuld zijn. Op maandag 25 juli waren de reservoirs voor 66 procent gevuld, duidelijk hoger in deze periode van het jaar dan de voorbije jaren. Duitsland koopt al maanden massaal gas, overal in de wereld. De factuur bedraagt al 15 miljard euro, en het is nog niet gedaan.

Bron: Trends, 26/7/2022

Maak je gebouw energiezuinig dankzij MAS

Wist je dat je in elke liftschacht een wettelijk verplichte opening nodig heeft voor rookafvoer en ventilatie? Dit wil dus zeggen dat er een permanent openstaande holte in het gebouw zit. Via deze opening kan waardevolle warmte- en airconditioningenergie het gebouw ongehinderd verlaten. Afhankelijk van de ouderdom & de hoogte van het gebouw, het aantal verdiepen (liftdeuren) en de gewenste binnentemperatuur verliest men hierdoor aanzienlijk veel energie. Het ongecontroleerde verlies van warmte- en airconditioningenergie kan worden ingeperkt tot een minimum door het plaatsen van een gemotoriseerde klep in de ventilatieopening.MAS vermijdt zo al jaren energieverliezen langsliftschachten entechnische schachten door de natuurlijke ventilatie af te sluiten d.m.v. slimme ventilatiesystemen.

 

Terugverdientijd installatie van MAS

Met de huidige stijgende gasprijzen verkort je de terugverdientijd (ROI) van een installatie van MAS in een recordtempo. Naast de ecologische duurzaamheidsbijdrage is een installatie van MAS dus zeer interessant voor je portemonnee. In het onderstaande voorbeeld wordt voor een gewone lift met 5 stopplaatsen een besparing gerealiseerd van maar liefst € 921 per jaar voor een klein gebouw. Voor een groter gebouw met 9 stopplaatsen kom je op een verschil uit van maar liefst € 2.350 uit op jaarbasis. Bereken zelf hoeveel je kan besparen dankzij onze slimme energiecalculator. Vul de detailgegevens van de liftschacht in jouw gebouw en bereken in een handomdraai hoeveel je jaarlijks kan besparen dankzij een installatie van MAS.

 

Had je graag  meer informatie of heb je hulp nodig bij het invullen van de energiecalculator? Neem dan zeker contact met ons op. Wij stellen een  vrijblijvende offerte voor jou op, op maat van jouw gebouw.

logo mas
MAS bv is een expert in het installeren
van laadpalen en aanvullende laad-
infrastructuur voor elektrische en hybride
voertuigen. Bovendien verzorgt MAS ook
de installatie van ventilatiesystemen in
liftschachten en technische schachten.
Connect